Personal ♥ I’m only human

human

Laatst was ik nog rond een uur of 1.00 in de nacht bezig met bloggen. Eigenlijk ready voor bed – mijn ogen vielen al half dicht – maar ik wilde perse nog wat dingetjes af maken. Op de achtergrond had ik een speellijst in Spotify aan staan. Ineens ging er een rilling door mijn lichaam. Ik schrok op van het bloggen. Ik was onbewust naar het nummer aan het luisteren wat op was en besefte ineens hoe waar dat nummer was en hoeveel betrekken het nummer heeft op mijn eigen leven op dit moment.

Het gaat over het nummer Human van zangeres Christina Perri. Voordat ik verder vertel, zal ik jullie eerst even de songtekst geven en uiteraard het nummer:

I can hold my breath
I can bite my tongue
I can stay away for days, if that’s what you want
Be your number one

I can fake a smile
I can force a laugh
I can dance and play the part, if that’s what you ask
Give you all I am

I can do it
I can do it
I can do it

But I’m only human, and I bleed when I fall down
I’m only human, and I crash I and break down
Your words in my hand, knives in my heart
You build me up and the nights fall apart
Cause I’m only human

I can turn it on
Be a good machine
I can hold the weight of world’s, if that’s what you need
Be your everything

I can do it
I can do it
I’ll get through it

But I’m only human, and I bleed when I fall down
I’m only human, and I crash and I break down
Your words in my hand, knives in my heart
You build me up and the nights fall apart
Cause I’m only human

I am only human
I am only human
Just a little human

I can take so much
Till I’ve had enough

Cause I’m only human, and I bleed when I fall down
I’m only human, and I crash and I break down
Your words in my hand, knives in my heart
You build me up and the nights fall apart
Cause I’m only human

Ik denk dat je dit nummer op een paar manieren kunt interpreteren, maar dat de achterliggende gedachte hetzelfde blijft. Je kunt het interpreteren als een liefdes verhaal (zij doet alles voor hem, zoals hij wil, maar ze wil hem wel duidelijk maken dat ze ook fouten kan maken). Ik denk dat de meeste mensen dit lied op deze manier zullen oppakken.

Voor mij is dit een lied over het leven. Het kan inderdaad gaan over je liefde, maar net zo goed over een vriend, vriendin, een familielid, je leidinggevende, je collega of zelfs een onbekende.

I can fake a smile / I can force a laugh / I can dance and play the part, if that’s what you ask / Give you all I am
Ik heb de laatste tijd het gevoel dat ik me continu moet bewijzen. En per persoon moet ik me op een andere manier bewijzen. Heel irritant.
Het punt is dat ik precies kan zijn zoals je wil, zodat ik er bij pas en er bij hoor, zodat het is zoals verwacht wordt in die situatie. Maar ik ben ook maar een mens. Ik ben ook maar wie ik ben. Ik zou het ook leuk vinden als je mij leerde kennen en je best zou doen om mij te snappen. Om te weten wanneer ik een grapje maak, of wanneer ik sarcastisch ben, of wanneer ik iets wel of niet snap, of wanneer… nou ja, wat dan ook. Waarom moet ik maar continu moeite steken in iets waar de ander geen moeite voor terug doet. Of als de ander toch niet ziet dat ik het doe zoals diegene van mij verwacht. Waarom zou ik dan nog doen wat je vraagt?

I can take so much / Till I’ve had enough
Ik ben iemand die veel voor een ander over heeft. Ik kom helpen als je het vraagt, ik steun je wanneer je het nodig hebt, ik kan met je lachen en met je huilen, ik kan je snappen, ik kan het allemaal zijn. Maar genoeg is genoeg. Want waar ben jij wanneer ik het vraag? Op een gegeven moment is het voor mij ook klaar. Dan wil ik ook wat terug ontvangen. Dan is het aan jou om jezelf te bewijzen als je dit nog niet gedaan hebt. Ik doe moeite voor jou, als jij moeite voor mij doet. Ik sta dan voor je klaar, als je andersom ook voor mij klaar staat.
Ik ben er klaar mee om continu voor een ander klaar te staan en mezelf aan te passen naar de wensen van een ander.

Cause I’m only human, and I bleed when I fall down / I’m only human, and I crash and I break down / Your words in my hand, knives in my heart / You build me up and the nights fall apart / Cause I’m only human
Er komt een moment dat je terug gezet wordt op de wereld en beseft dat je ook maar een mens bent. Een persoon die niet altijd kan voldoen aan de wensen van een ander. En wanneer ik tot zo’n besef kom, laat je me keihard vallen. Want als ik een mens ben, ben ik nutteloos voor je.
Toch is het zo. Ik ben authentiek. Ik ben mezelf. Ik ben wie ik ben. Ik pas me aan. Maar betekent dit dat ik moet veranderen wie ik ben? Nee.

Dit is mijn interpretatie van deze mooie power ballad. Ik spreek hierin alsof ik het tegen één persoon heb. Maar mijn verhaal gaat niet specifiek over één persoon. Het is een verhaal dat ik al vaak meegemaakt heb en wat de laatste tijd weer speelt.
Hoe vaak ik de boodschap ‘Blijf (bij) jezelf’ ook zeg, ik trap elke keer in dezelfde valkuil. Ik doe wat nodig is om een ander blij te maken, verlies hierin toch een beetje van mezelf, om me vervolgens kei hard te laten vallen. Bedankt. Ja jij, als jij je aangesproken voelt.

Gelukkig heb ik ook mensen om me heen bij wie ik mezelf kan zijn, waar ik blij van word omdat ik niet alleen hen blij maak, maar zij mij ook. En van die mensen houd ik heel veel. En die mensen houd ik dichtbij. Die mensen houd ik vast. Voor zolang als ik kan.

Herkenbaar?

liefs

3 thoughts on “Personal ♥ I’m only human

  1. Heel mooi zeg en mooi geschreven ook! prachtig nummer liefs

  2. Alfo

    Lieve Natasja, je hebt je gevoelens weer sprekend vertaald. Alleen al door dat te doen laat je zien hoe sterk je eigenlijk bent. Blijf gewoon je zelf.

  3. Zo dan! Ik kende dit nummer nog niet, maar dit is precies waar ik de afgelopen weken (als het niet jaren zijn) ook over na zit te denken en naar de mensen om mij heen niet goed kan verwoorden. But you did it spot on! Ik kwam nooit verder dan “Waarom moet ik altijd rekening houden met anderen en houdt niemand rekening met mij?” Het klinkt veel zieliger dan ik (we!) het bedoel(en), maar het is wel echt naar als je hiermee zit en ik snap je dus ook volkomen, al kan ik het niet zo mooi verwoorden als jij, en heb ik geen antwoord, neem maar van me aan dat ik tegen precies dezelfde dingen aanloop… 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>