Hup Duitsland Hup?

wk00

Als het om voetbal gaat ben ik echt een greenie. Ik heb er 0,0% verstand van en vind het eigenlijk ook gewoon niet interessant. Tot het WK of het EK gespeeld wordt. Dan verandert mijn 0,0% in een 40%. Dan zit ik vooraan in de kroeg – of ergens anders voor de buis – keihard mee te schreeuwen en opmerkingen te maken zoals: ‘speel die bal nou eens over!’ en ‘Géééééél! Kom op scheids, dat zie je toch wel?!’. Jups, that’s me. Dus hoewel je hier normaal nooit – never ever niet – een blogpost over voetbal zal vinden, maak ik vandaag graag een uitzondering.

wk03 Eén ding kun je over voetbal zeggen: het brengt – een groot deel van – de mensen samen. Samen voetbal kijken, thuis of in de kroeg. We worden ineens allemaal vrienden en supporten onze voetbalmannen. We balen als we verliezen en juichen als we winnen. Ineens zijn we allemaal gelijkwaardig en staan we achter ons land. Even geen gezeur over de politiek in Nederland, financiële moeilijkheden en werk. Want ineens hoor je overal ‘Wat is Nederland toch een fan-tas-tisch land!’

I’m guilty too. Ik geef geen snars om voetbal maar het EK en WK volg ik altijd op de voet. En eerlijk is eerlijk, niet alleen om die paar leuke, knappe mannen – of in ieder geval hun sixpack – maar ook om de saamhorigheid. Want dingen samen doen brengt een geluksgevoel. Héérlijk!

wk02

Ik – en half Nederland met mij – had nooit verwacht dat Nederland überhaupt door de poulefase heen zou komen. Bij elke wedstrijd zei ik steevast dat Nederland deze vast en zeker zou gaan verliezen, waarna ik boze gezichten toegeworpen kreeg van omstanders. Al uitte zij dat niet, ze dachten vast en zeker wel hetzelfde.
Ik ben cynisch gebleven tot aan de halve finale. Toen kwam een sprankje hoop dat we die wereldtitel misschien dan toch wel in de wacht konden slepen. Jinx! Jep, je mag mij de schuld geven van het verlies tegen Argentinië. Don’t care. We hebben beter gespeeld dan verwacht en zijn wel even mooi derdes van de HELE wereld geworden. Dus petje af toch?

Dat is dan ook meteen wat ik zo grappig vind aan zo’n sport als voetbal. Ik heb zelf altijd getwirld – je weet wel, met zo’n stokje die je dan in de lucht gooit en vangt – en daar was het altijd zo dat iedereen hun show opvoerden en daarna was de prijsuitreiking. Dan keek je tenminste blij als je derdes werd. En was je meteen super trots. Die trots komt bij de meeste Nederlanders volgende week pas. Dat vind ik erg jammer. De wereld zou een veel betere plaats worden als we wat sneller positiever konden denken.

wk01

Maar goed. Nederland heeft het dus uitermate goed gedaan, maar Duitsland heeft gewonnen. Petje af oosterburen. Al vond ik de finalewedstrijd een beetje bagger om te kijken. Wéér verlenging. Kan dat onderdeel niet geschrapt worden?
Duitsland had zeker een sterk team en heeft het dan ook wel verdiend om te winnen. Ik ben in ieder geval blij dat Brazilië niet gewonnen heeft, want ik snap nog steeds niet dat zij zo ver gekomen zijn.

Over twee jaar gaan we weer knallen op het EK en daarna een nieuwe kans op die wereldbeker.

Wat vond jij van het voetbal?

liefsnatasjaklein

Bron foto’s: NOS/APN

 

4 thoughts on “Hup Duitsland Hup?

  1. Leuk artikel. Ik kan nu al niet wachten op het volgende ek en wk!

  2. Leuk artikel! Ik vind het ook jammer dat het weer voorbij is. Maar het was wel leuk om te kijken 🙂 De finale heb ik gister niet eens afgekeken hihi, vond het ook maar saai worden.

  3. Leuk geschreven! Ik vind het jammer dat het WK weer afgelopen is en ook jammer dat we de finale niet gehaald hebben, maar de jongens hebben het echt ontzettend goed gedaan! Duitsland is wel de terechte winnaar;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>